Blogg

Vilken färg är du?


Omgiven av idioter – Varför tänker inte alla som jag – Hur uppfattas jag av andra. Ni vet vad jag pratar om – beteendestilsanalyser, personprofiler, DISC m fl. Vilken färg är du?


När förändringstakten skruvas upp i arbetslivet och alla ska röra sig snabbare framåt är risken stor att människor längs vägen tappar bort både karta och kompass och bara springer, i blindo.  Vi står inför en produktivitetskris istället. Orsakad av reflektionsbrist.


För vad gör vi när vi hela tiden jagar tiden? Vi slår på autopiloten och slutar fundera på våra grundläggande motivationsfaktorer. Vi tappar skärpa, prioriterar sämre, tappar energi och presterar sämre.


Jobbet måste vara meningsfullt, begripligt och hanterbart (Aaron Antonovky) vilket betyder att medarbetarna inte bara behöver tydliga målbilder och mandat utan att de även behöver förstå sig själva, sin roll och sin omgivning.


Vilka drivkrafter och behov har jag, min kollega, min kund, min chef? Det är denna djupare förståelse som många gånger är nyckeln till både motivation och personlig/organisatorisk effektivitet.


Förenklingar är ibland nödvändiga, men överförenklingar är livsfarliga. När man jobbar med utvecklande metoder och förklaringsmodeller får de aldrig utgöra ”facit”. Ingen människa är en kurva eller en prick, röd, gul, grön eller blå. Vi har alla en unik palett som gör oss till den vi är och kan utveckla den nyans och de nya mönster vi vill.


En introduktion till beteendestilar är lika viktigt som en bra svampbok i skogen☺. Om du är intresserad av att veta mer, kika in här för en inbjudan till workshop den 13/3 och din egen personprofilrapport. Möjlighet att bygga på till certifiering den 22/3.


Tidigare inlägg:

Har du varit utanför din komfortzon idag?


Intressant? Eller hur!

Trygghet betyder olika saker för olika personer. För någon kan det betyda invanda rutiner eller vetskapen att det jag gör blir rätt. För någon annan kan det handla om att jag är omgiven av människor som ser och uppskattar mig och för ytterligare någon: vetskapen om att ingenting någonsin behöver bli långtråkigt, för det styr jag själv!


Vi har inte samma behov och drivkrafter och därför väljer vi olika: vanor, miljöer, åsikter, livsstil och sätt att uttrycka oss. Alla val är personliga och alla val är rätt. När vi är i en för oss trygg miljö kan vi prestera bra och må bra – olika länge.


På lång sikt mår vi alla bra av att utvecklas! Men utveckling är förändring och förändring är jobbigt… Så i ena änden har vi det jobbigt och i andra änden tryggt och komfortabelt men, till slut, stagnation. Vi blir som grodan i vattnet som sakta värms upp till kokpunkten. Ofta märker vi inte ens vad som händer – vi bara anpassar oss gradvis.


Så hur gör man?

- lär känna dig själv, dina behov och drivkrafter

- inrätta ditt liv och din vardag på ett sätt som passar dig, där du är trygg

- utmana dig själv dagligen genom att göra små, medvetna förändringar

- var modig och ta de stora kliven ur komfortzonen när det i just den situationen tar dig närmare det som är viktigt för dig


När tog du ett kliv utanför din komfortzon sist? Berätta!